Årshjul
Årshjul på kirkegårdene
I foråret starter årets gang med aftagning af gran og udplantning af stedmoderblomster (forårsblomster) op til påske (afhængigt af vejret) for de gravsteder, der har aftale om dette.
Herefter arbejdes der med anlæg af gravsteder og evt. anlæg på kirkegårdene.
Til den 5. juni udsættes der sommerblomster, som kirkegårdene vander hele sommeren efter behov.
Sæson for vedligehold -så som skufning af ukrudt, græsslåning og stikning af græskanter, fjernelse af visne nedfaldne grene er fra marts til og med oktober. Sæsonen er dog forlænget, efterhånden som klimaet er blevet varmere.
I august - september klippes de hække, som ikke blev klippet i foråret, typisk thujahække, buksbom og de store avnbøg hække. På f.eks. parkeringspladser og i præstegårdshaver er det hækklipning 1 til 2 gange årligt.
I oktober er det tid for anlæg og omlægning af gravsteder og evt. anlæg på selve kirkegårdene.
Kirkegårdsmurene kalkes forår og eller efterår med kulekalk. Vi beder i den forbindelse kirkegårdens naboer om at holde ’deres side af murene’ fri af beplantning, så graveren har mulighed for at udføre kalkningen.
I november starter granpyntning af de gravsteder, hvor der er truffet aftale herom. Det er et dejligt arbejde, men det er hårdt arbejde for knæ og ryg, som kræver, at der jævnligt skiftes mellem de forskellige arbejdsgange og at der arbejdes ergonomisk med slisker og net. Der bruges Nordmannsgran og nobilis for de gravsteder, der har bestilt dette. Vi slutter med at lave dekorationer også til dem, der bestiller dette.
På det tidspunkt, hvor der lægges gran på gravstederne, er der stadig mange blade på træerne, så når de sidste gravsteder er pyntet, går graveren i gang med at fjerne de nedfaldne blade fra de pyntede gravsteder.
Op til jul, rives kirkegården for sidste gang i året.
Så er det blevet juletid, og der falder ro over kirkegårdene - vinteren bruges til beskæring samt renovering og vedligeholdelse af kirkegårdenes grej og maskinpark samt til sløjfning af de gravsteder, der er udløbet og som af gravstedsejerne ønskes nedlagt.
Sideløbende med det praktiske kirkegårdsarbejde har graveren administrativt arbejde. Der skal sendes regninger ud, laves gravstedsbreve og inventarlister m.m. Der skal laves aftaler med håndværkere om bl.a. eftersyn af ildslukkere, eftersyn af klokker m.m. Der skal deltages i menighedsrådsmøder m.m. og arrangementer og gudstjenester samt klargøring til disse. Rengøring af bygninger, herunder toilet, graverfaciliteter, kirke og kapel. Der er jævnligt opdateringskurser i bl.a. arbejdsmiljø, elektronisk kirkegårdssystem, biodiversitet på kirkegårdene, binding af alterbuketter og kranse.
Arbejdet som kirkegårdsgraver er fysisk krævende, men afvekslingen i arbejdet gør, at det ikke føles så hårdt. Ved gravning af grave kommer der hjælp fra en entreprenør med maskine. I gennemsnit er der 2 kistebegravelser pr. år for hver kirkegård og flere urnenedsættelser.