Enderslev Kirke
Kirken hører til blandt de yngste af kommunens kridtstenskirker. Den blev bygget i den senromantiske periode 1175-1275. Rester af denne byggeperiode kan ses i skibets mure og vestgavl. Kirken blev om- og tilbygget i perioden 1475-1500, så den nu fremtræder som en sengotisk langhuskirke med kor, tårn og våbenhus. I de senere år er der blevet tilføjet tårnur, småbygninger og omlægning af kirkegårdsarealet.
Navnet ENDESLEV er sammensat af et personnavn og endelsen –lev. Ender betyder oprindelig grovæder. Byer med endelsen –lev hører til blandt vores ældre bebyggelser og stammer fra århundrederne efter Kristi fødsel.
Når du besøger kirken, er især følgende værd at tage et kig på:
- Altertavlen, der har været gennem gentagne renoveringer
- Altersølvet, hvor disk og oblatæske er fra 1800-tallet og den smukke alterkalk, hvor underdelen har en inskription fra 1658
- Alterstagerne fra 1500-tallet med et støbemærke fra Præstø Amt
- Alterdugen fra 1983 er forarbejdet af en lokal beboer
- Døbefonten fra 1835 og tinfadet fra 1823 er identiske med de lignende i
Himlingøje og Vråby kirker og er anskaffet af Vallø Stift
- Prædikestolen er af “Tryggevælde-typen” og karakteriseret ved, at hjørnerne har 4 udskårne evangelistfigurer udført af lokale snedkere efter forbillede af den dygtige udenbys billedskærer Engelbert Chastensen, som har udmærket sig ved at levere arbejder til de kongelige slotte. Prædikestolen er udført i 1604 af Hans Snedker, som også kendes fra arbejder i kirkerne Himlingøje, Vråby og Strøby
- Kigger du op, vil du i lydhimlen se en båndindskrift på latin. Teksten er indledningen på en middelalderhymne “Kom Helligånd, opfyld med den himmelske nåde, de hjerter, som du skabte”
- I våbenhuset kan du set præstetavlen med præsterækken fra Endeslev-Vråby sogne
På den nordlige side af kirken og kirkegården, ligger ”Lunden”, som er kirkens bud på en lille by-skov, hvor byens borgere er velkommen til at gå en tur eller sidde i skyggen og nyde udsigt og fuglesang.
Til kirkens jord hører også ”Engen”, som ligger mellem præstegården og gadekæret. På ”Engen” har bylauget bygget en legeplads til byens børn. Det er også på ”Engen”, at der afholdes Skt. Hans aften.